Jak nastavit Google, aby hledal jen to, co chceme – obrázky pro DUMy

Snadno a rychle si nastavte vyhledávač Google, aby Vám našel právě to, co potřebujete, a nemuseli jste se prohrabovat spoustou obrázků. Resp. nastavte ho tak, aby vyhledával obrázky, které můžete bez problémů používat při tvorbě DUMů s vhodnou citací, aniž byste se museli obávat postihu od vlastníka obrázku ve smyslu porušení jeho autorských práv.

Než začnete číst:

Jedná se jen o doporučení, neberte to jako nutnost. Pakliže to tak dělat nechcete, tak nemusíte, je to jen na Vás. Připravil jsem to z dobré vůle, abych Vám přiblížil danou problematiku a pomohl Vám usnadnit práci na PC. Pokud to děláte jinak, je to Vaše rozhodnutí. Toto není dogma, ale tip.

Pár slov úvodem:

Standardně jako většina uživatelů asi i Vy používáte Google k vyhledávání souborů, nejčastěji pak pro tvorbu DUMů obrázků. Proč ne, je to jeden z nejrychlejších a nejrozsáhlejších vyhledávačů, co znám. Pamatujte však, že to není jejich zdroj, ale pouze služba, kterou k nalezení zdroje využíváme.

Je dobré si ho nastavit tak, aby nám nalezl to, co potřebujeme, a nemuseli jsme se prohrabovat množstvím nalezených dat, která jsou pro nás nepoužitelná, ať už z hlediska dostupné licence (potažmo autorského práva), nebo z hlediska formátu či velikosti apod.

Jak na to:

1) Do příkazového řádku Vámi používaného vyhledavače (např. Google, Mozilla firefox, MS Explorer, Opera, a další) zapíšeme www.google.cz

2) Pokud se zaměříme jen na obrázky, pak nejprve vpravo nahoře klikneme levým tlačítkem myši na volbu Obrázky. Ssamozřejmě lze tímto způsobem hledat i jiné soubory než obrázky, např. PDF soubory, apod. pak není nutné klikat na volbu Obrázky, ale nastavit následujícím způsobem vyhledávač přímo v úvodní obrazovce stejným postupem jako je uvedeno v následujícím textu.

3) Zadáme do vyhledávacího pole, co se má najít. Pro náš modelový případ zadáme: kočka

4) Nyní klikneme levým tlačítkem myši na symbol ozubeného kolečka (nastavení) umístěný vpravo v horní části okna vyhledavače a následně na Rozšířené vyhledávání. Nebo ve spodní části vpravo levým tlačítek myši klikneme na volbu Přepnout na základní verzi a po té buď v levém sloupci okna poslední nabídka Nefiltrováno podle licence vybereme odpovídající licenci - ideálně Povoleno opětovné nekomerční použití s úpravami. Pakliže se chystáme originální obrázek nějakým způsobem upravit, klikneme v levém dolním rohu okna levým tlačítkem myši na Rozšířené vyhledávání a postupujeme dle kroků uvedených níže.

5) My se zaměříme na dodržování autorského práva, resp. si necháme najít takové obrázky, které můžeme s vhodnou citací použít ve smyslu jejich licence tak, abychom se nemuseli obávat, že jsme na něco zapomněli nebo porušili nějaké licenční ujednání a porušili tak autorský zákon. Je pravdou, že v dnešní době lze citovat prakticky vše, až na zdroje, které jsou přímo chráněné danou licencí. Protože však může být pro některé uživatele problém tuto licenci na jednotlivých www stránkách dohledat, budeme se držet vyhledaných obrázků Googlem a správně je ocitujeme. Tím nejen že se budeme držet zákona, ale nebudeme se muset obávat toho, že by nás někdo v budoucnu nařkl z toho, že jsme někde něco ukradli.

6) Na obrazovce Rozšířeného vyhledávání ve střední části s názvem Kritéria zúžení okruhu výsledků vybereme u poslední volby práva k užití: typ licence. Osobně doporučuji vybrat licenci "lze volně užívat, sdílet či upravovat, i komerčně", ačkoliv by postačila pro tvorbu DUMů licence "lze volně užívat, sdílet či upravovat", neboť tvorba DUMu není chápána v naší legislativě jako komerční dílo, resp. Vám z užívání Vámi vytvořeného DUMu dalšími subjekty neplyne žádný finanční zisk. Přesto bych zvolil licenci "lze volně užívat, sdílet či upravovat, i komerčně" pro klid duše. Závisí to samozřejmě jen na Vás.

7) Volbu potvrdíme kliknutím levým tlačítkem na modrou ikonu Rozšířené vyhledávání.

8) Nyní máme k dispozici vyfiltrované obrázky, které můžeme s vhodnou citací zcela legálně a bez větších starostí, zda jsme dodrželi patřičný zákon, použít v našich DUMech, popř. i komerčního charakteru.

 

Zde je odkaz na video s nastavením Google pro vyhledání obrázků s licencí na úrovni CC BY, resp. obrázků, které lze bez problémů používat pro DUMy s uvedením citace, aniž bychom se museli obávat nějakých postihů za porušení autorského zákona.

http://youtu.be/ADJPXv6Ki1c

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů