Global Collaboration globálně

Už jste vyzkoušeli Global Collaboration? Ne? Tak to se vypravte do Znojma, tam vám rádi prozradí, jak to vlastně funguje... aneb Velký projektový den na téma Večerníček.

Na oslavu Dne učitelů si připravili paní učitelky prvního ročníku spolu se svým kolegou pro prvňáčky velké překvapení. Protože ZŠ JUDr. J. Mareše a MŠ Znojmo patří k největším školám nejen v kraji, ale v celé ČR, a připravit pro všech pět tříd prvního ročníku projektový den není vůbec jednoduchá záležitost, rozhodli se učitelé využít těch nejmodernějších vymožeností dnešní doby.

Již ráno po příchodu do školy byly děti překvapené, když viděly sebe i všechny své spolužáky z dalších tříd na velké SMART Tabuli. Učitelé totiž propojili své učebny přes internet a spustili Global Collaboration. Žáci se v jednotlivých třídách mohli nejen vidět a slyšet, ale navíc sdíleli vzájemně i svou pracovní plochu - a mohli tedy pracovat současně ve všech třídách na zadaném úkolu. A co víc, řešení svých úloh posílali žáci díky novému doplňku Extreme Collaboration programu SMART Notebook zase zpět na hlavní počítač, kde se vyhodnocovaly výsledky jejich soutěží. To opět mohli všichni vidět na svých tabulích v jednotlivých třídách. Ovšem burácení po zvládnutí úkolu a vítězství v soutěžích mohli slyšet i ve třídách ostatních.

               
Práce na počítači a digitální hnízda

 
Napětí při očekávání výsledků soutěže

Děti si hned v první hodině vyzkoušely připojení se přes internet k hlavnímu počítači, tvořily myšlenkovou mapu prostřednictvím Widgetu Concept Mapping na téma Můj nejoblíbenější Večerníček. A přestože ještě všichni neznají všechna písmena, nikdo neměl problém na klávesnici vyťukat deset pohádkových postav.

A protože správný Večerníček by měl mít i pod čepicí, každý žáček prvňáček si za doprovodu písničky Večerníček vyrobil z novin pravou večerníčkovskou čepici. Pak už se skupinky žáků mohly vypravit na návštěvu do dalších tříd, kde na ně čekalo nové dobrodružství při objevování pohádek z Večerníčků. Někde děti poznávaly Večerníčky podle zvukové ukázky, jinde zase skládaly obrázky z pohádek. Čas zbyl i na hádanky, puzzle, kreslení svého oblíbeného pohádkového hrdiny či hraní pohádkové scénky s oblíbenými plyšovými hračkami. Kluci si také vyzkoušeli v roli Rumcajse trefit se šiškou do klobouku, Manky pro změnu věšely a sbíraly prádlo. Pro každého byl připravený i pracovní list s různými rébusy, křížovkami a matematickými úlohami.

 
U SMART tabule a widget Tile Maker - Rumcajs a Manka

  
Zvukové hádanky na SMART Boardu a Večerníčci u SMART stolku

Nadšené byly děti při plnění úkolů na interaktivním stole SMART Table a své znalosti z Večerníčků si mohli žáci ověřit i při hlasování se SMART Response PE. Díky technickému vybavení ZŠ JUDr. J. Mareše a MŠ Znojmo a velké pomoci IT správce p. uč. Marka Vystrčila si žáci mohli vyzkoušet opravdu mnoho aktivit a své učitele přesvědčili, že Večerníčky mají opravdu všichni hodně rádi.

Večerníčci dali hlavy dohromady 

 Trochu přerostlý Večerníček... Lubor Bárta (AV MEDIA)

 

Jestlipak máte i vy svůj oblíbený Večerníček?

 Ivana Křístelová, ZŠ JUDr. J. Mareše a MŠ Znojmo 

 

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů