Ekomóda v osmičkách – pohled z druhé strany

Zkoušeli jste si už někdy Global Collaboration? Nás čekala premiéra v trochu netradičním předmětu - výtvarné výchově. Se Základní školou v Praze 9, Litvínovská 600 jsme se nejprve domluvili na tématu: Ekomóda v osmičkách. Jak bude práce vypadat, jak ji budeme tvořit, to už záleželo jen na nás.

A tak začalo několikatýdenní tvoření, při němž jsme vůbec netušili, co si pro nás připravuje „druhá strana“. Kromě samotných modelů jsme se museli poprat i s prezentací naší práce. My vyučující jsme se znali, ale naši žáci byli zvědavi, jaká třída na ně čeká „na druhé straně“. A proto samotnému setkání tváří v tvář předcházela fotka, nad kterou jsme strávili téměř celou vyučovací hodinu a z níž jsme se snažili vyčíst, kdo na nás bude v den D čekat.

Konečně jsme všichni připraveni. Napětí sílí, ale trochu nás zradila technika. Po několika pokusech se zprovozněním zvuku a s tím souvisejících restartech počítače i dalších aplikací se naštěstí zadařilo a naše on-line videokonference přes SMART Bridgit mohla začít. Když se na naší interaktivní tabuli začala odvíjet pražská prezentace, poklesla nám brada. Tohle jsme opravdu nečekali. Vždyť to pojali úplně jinak! Ale snad to nebude vadit… Práce nás naprosto pohltila. Zvedli jsme se ze židlí a postavili se kolem tabule. Snažili jsme se odpovídat na otázky, které si pro nás žáci z Litvínovské připravili. Jeden slide stíhal druhý a my s úžasem pozorovali, jak se jim podařila nejen prezentace, ale i samotné modely. Odpovídali jsme jeden přes druhého, volili jsme nejlepší model - tohle jsme opravdu ještě nezažili.

A pak jsme přišli na řadu my. Někdo si s trémou vůbec neporadil a nebyl schopen říci do mikrofonu ani slovo. A tak místo připravených vět se místy našim kolegům představila holá improvizace. Naše prezentace vypadala úplně jinak a zpočátku jsme se báli, abychom naše nové přátele nezklamali. Z druhé strany se ale ozývala slova chvály a sebevědomí některých z nás pomalu rostlo. Měli jsme radost z každé správné odpovědi a bavili se nad těmi nesprávnými. Byli jsme rádi, že i my jsme naše „protihráče“ zaujali.

Naše modely byly naprosto odlišné, prezentace také, ale možná, že to bylo dobře. Je úžasné vyzkoušet si takové on-line setkání, i když se za ním skrývaly hodiny tvrdé práce. Nakonec jsme se shodli, že každý model byl originální, průvodní slovo také a že nejdůležitější bylo, že jsme se všichni pobavili a zasmáli.

Doufáme, že si podobnou zkušenost budeme moci opět zopakovat. A co bylo tou pověstnou třešničkou na dortu? Z Prahy nám přišel balíček s krásným kloboukem vytvořeným v rámci projektu, upomínkovou medailí pro každého z nás, eko-pohárem, diplomem a dalšími drobnostmi, které udělali za celou prací skutečnou tečku. Snad i v Praze se budou naše animovaná poděkování líbit…

Michaela Šicová, Základní škola, Most, Okružní 1235

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů