Do hlubin vesmíru!

Tip na celodenní výlet pro jednotlivce i celou třídu. 

Na konci minulého školního roku třída 7. A ze ZŠ Litvínovská 600 reprezentovala naši školu v soutěži "Správná škola" a za své video z hodiny fyziky získala cenu odborné poroty. Tou byl celodenní výlet pro celý kolektiv do vybrané lokality. 

A tak jsme se na konci září za krásného slunečního počasí vydali poodhalit taje vesmíru do místa, kde ještě nikdo z nás nebyl a které je pro tento účel nejideálnější - a sice do Planetária v Hradci Králové, které se pyšní těmi nejmodernějšími digitálními technologiemi u nás. Je to jediné zařízení svého druhu v České republice, kde jsou nainstalovány vysokokontrastní špičkové projektory, díky nimž je možné vytvořit v planetáriu dokonalou iluzi hlubokého vesmíru.

Ještě před tím, než jsme měli možnost prohlédnout si krásnou noční oblohu i za denního světla, vydali jsme se na malou procházku po Planetární stezce, která je modelem naší sluneční soustavy v měřítku 1 ku 1 miliardě. Tomuto měřítku odpovídají zároveň rozměry těles (modelů Slunce a planet) i vzdálenosti, které jsme mezi nimi museli ujít. Díky těmto zastavením jsme si dokázali odpovědět na spoustu otázek.

Jedna zastávka patřila Restauraci na Biřičce, kde jsme se posilnili obědem o dvou chodech a pak zakrátko jsme ulehli do polohovatelných sedaček výše zmíněného planetária. Naučili jsme se orientovat na hvězdné obloze a vydali se na cestu časem i prostorem.

Nakonec jsme navštívili i místní hvězdárnu a pozorovali slunce tak, aniž bychom si spálili zrak, že by to šlo snadno, jsme se přesvědčili na vlastní oči. Někteří z nás se raději dovybavili nejrůznějšími filtry, díky nímž si můžeme pohledy do sluníčka beze strachu užívat. Na krátkou videoukázku z našeho výletu se můžete podívat zde.

 

Děkujeme za skvělé vyprávění panu Veselému, který nás na cestě za vesmírným poznáním provázel. Naše poděkování patří také partnerům soutěže „Správná škola“, firmě AV Media a Microsoft, díky nimž jsme si mohli svou výhru krásně užít.

Michaela Králíková

ZŠ Litvínovská 600

 

 

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů