Didacta 2018

V rámci Klubu ředitelů jsme se konci února vydali s představiteli ZŠ, SŠ i ZUŠ do sousedního Německa hledat další novinky a inspiraci pro školy a jejich další rozvoj. V Postupimi jsme navštívili velmi zajímavou SMART školu. Cílem cesty byl však veletrh Didacta v Hannoveru. Není jen o technologiích, i když ty samozřejmě hrály velkou roli, ale o vzdělávání obecně - takže jsme zde našli i školní nábytek, učebnice, školní potřeby a pomůcky všeho druhu a mnoho dalšího.

Didacta 2018 je největším kontinentálním veletrhem vzdělávacích pomůcek, vybavení a učebnic pro všechny stupně vzdělávání. Veletrhu se účastnilo 840 vystavujících ve třech halách s předpokládanou účastí více než 73 000 návštěvníků. Jedná se tak mimo jiné i o jedinečný síťový uzel pro celý sektor. Poskytuje ideální přehled o nejnovějších trendech a nabídkách v oblasti vzdělávání, odborné kvalifikace a socializace.

Veletrh se dělil na čtyři zastřešující témata:

  • „Vzdělávání v raném dětství“
  • „Školy a Univerzity“
  • „Kariérní vzdělávání/kvalifikace“
  • „DIDACTA DIGITAL“ - na toto téma byl kladen největší důraz a je zde partný jednoznačně největší nárůst

Nejprve jsme se zaměřili na vystavovatele v rámci tématu „Didacta Digital“, kde bylo mimo jiné možné čerpat inspirace, jak digitální technologie usnadňují studentům převzít kontrolu nad svým vzděláním. Toto je dle Didacta veletrhu klíčové v procesu přetváření a inovování rigidních vzdělávacích struktur. Vystavovatelé byli zaměřeni na propojení mezi pedagogikou a technologiemi. Didacta upozornila na fakt, že nové technologie nejsou zárukou lepší kvality vzdělávání. Digitální vzdělávání může být úspěšné pouze tehdy, pokud se tato technologie používá k podpoře vzdělávací strategie. Obsah a technologie musí vstoupit do symbiózy, aby vytvořily přidanou hodnotu pro vzdělávací procesy. Druhým tématem byly systémy a obsahy digitálních vzdělávacích zdrojů pro výuku žáků. 

 

 

Nepřehlédnutelné bylo silné zastoupení produktů pro polytechnickou výuku a odborné vzdělávání žáků se zaměřením na podporu kompetencí pro Průmysl 4.0. a také celoživotní vzdělávání. V této oblasti bylo vidět, že Německo patří k předním průmyslovým státům a nabídka různých vzdělávacích produktů zde byla velmi pestrá a široká.  

 

 

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů