Celostátní soutěž DOMINO zná své výherce!

18. 12. 2012 proběhlo v prostorách MŠMT finále již 2. ročníku soutěže DOMINO. Inspirujte se vítěznými pracemi a dalšími kvalitní DUMy.

Z 20 finalistů byla polovina prací vytvořená v prostředí autorského programu SMART Notebook. To opět potvrzuje oblíbenost tohoto nástroje mezi českými pedagogy nejen na mateřských a základních, ale i středních školách. 

Kvalita prací byla hodnocena odbornou porotou, která posuzovala nejen kvalitu daného DUMu, ale také jeho význam při zapojení žáků v hodině, nebo možnosti domácí přípravy a využití dalšími učiteli.

Vítězkou se stala paní učitelka Fiedlerová z ZŠ Lupáčova, Praha se svou prací Geometrické výpočty reálně. Vítězná práce nepatřila mezi nejlepší grafické a složitě propracované práce, ale jednoznačně nejvíce podporovala aplikaci vědomostí v praxi a budoucím životě žáka díky zapojení logického myšlení a řešení problémové situace na jednoduchých příkladech ze života.

 Cenu za pokročilou didaktiku vyhrála paní učitelka Dvořáková ze ZŠ Uherský Brod se svou prací Pojďme znova na vyjmenovaná slova.

 Mezi velmi povedené práce pak patřilo Putování velryby Varyby, kterou vytvořila paní učitelka Šťastná z ZŠ Konečná v Karlových Varech, a která připravuje žáky (i učitele) na výuku v terénu – procházka lázeňskými lesy i putování po známých památkách Karlových Varů. 

Celkově byl znát trend využívat interaktivní tabuli pro procvičování témat, která jsou zároveň zpracovaná v podobě pracovních listů, kartiček a různých pomůcek pro práci všech žáků. Stejně tak byla většina finálových prací zpracovaná tak, že s nimi mohou pracovat samostatně žáci, případně i s rodiči.

 Velké rozdíly byly tradičně v pracích základních a středních škol. Ty středoškolské jsou stále hodně zaměřeny na frontální výuku, ale o to více využívají e-learningového vzdělávání (Moodle).   

 Na závěr byla zajímavá přednáška pana Bořivoje Brdičky: „Od DUMu k převrácené třídě“, kde se zabýval myšlenkou rozšíření domácí přípravy žáků s pomocí videí (viz také KHAN Academy) a soustředění žákovy pozornosti v prostředí školy na řešení problémových situací, experimentování, ujasňovaní vědomostí a pilování dovedností.

 Celý seznam finalistů z jednotlivých škol i porotců najdete v dokumentu v příloze.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů