Barevná tužka (nejen) ve SN 14 – tři tipy využití

Učíte výtvarnou výchovu? Chodíte suplovat? Hledáte tipy do výuky? Chcete oživit svoje výukové materiály? Nabízím tři tipy pro použití pera „Barevná tužka“.  

 

Tip první: Také se vám to stává? Ráno se dozvíte, že druhou hodinu nečekaně suplujete v 6. ročníku a že děti musíte smysluplně zaměstnat ve dvou hodinách výtvarné výchovy? Máte-li v takové třídě interaktivní tabuli a SMART Notebook, máte vyhráno, můžete totiž vkročit do třídy s prázdnýma rukama. Nabízím jeden tip, který vyhovuje téměř každému tematickému plánu a lze jej přizpůsobit jakékoliv věkové skupině.

Potřebujete pouze zmíněnou interaktivní tabuli a umět rozdělit barvy na teplé a studené. Pro děti pak bílé čtvrtky nebo papíry.

Na tabuli nakreslete jednoduchý tvar, udělejte přes obrázek několik svislých a několik vodorovných čar a vzniklé obrazce vybarvěte uvnitř teplými barvami a vně studenými. Dbejte na to, aby sousední barvy byly rozdílné… S barevnou tužkou si snadno přímo na tabuli můžete vyzkoušet míchání různých odstínů...

Pro pastelky volte formát papíru A4, pro malbu temperou formát čtvrtky A3.

Tip druhý: Učíte výtvarnou výchovu? Možná se vám bude hodit druhý tip. Při nácviku kresby podle předlohy je nejdůležitější vystihnout proporce a teprve potom se věnovat stínování a zachycení objemu daného objektu. Barevná tužka ve SN je pro stínování ideální, její tahy se sčítají a tedy můžeme několika čarami přes sebe zintenzivnit její barvu, podobně jako u reálné tužky nebo uhlu… Postup práce si můžete předem připravit a celý proces nahrát pomocí videozáznamu (součástí SN). Žáci tak mohou vidět v reálném čase (nebo zrychleně) celý postup tvorby, vy jej můžete vhodně okomentovat a díky videu se vracet k jednotlivým krokům… Na příklad zrychlené videoukázky se můžete podívat zde.

 

Tip třetí: Barevnou tužku lze použít také pro znázornění a vysvětlení jiných výtvarných technik, než jen v kresbě. My jsme jej s úspěchem použili např. při výkladu techniky savování, tedy úpravy textilu. Využili jsme tak zajímavou strukturu stopy tohoto pera, která připomíná stopu po postříkání látky roztokem sava. Na videoukázku postupu savování se můžete podívat zde. Výukový dum naleznete na www.veskole.cz nebo přímo zde.

 

Přeji svižnou ruku a spoustu skvělých nápadů nejen při práci s barevnou tužkou:-).

Michaela Králíková, ZŠ Litvínovská 600

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů