Antivirový skener pro úplné laiky snadno a rychle

Snadno a rychle si sami bez pomoci IT technika vyčistíme softwarově počítač od nejrůznějších virů pomocí antivirového skeneru Emsisoft Emergency Kit, který je zcela zdarma pro domácí použití. 

Než začnete číst:

Jedná se jen o doporučení, neberte to jako nutnost. Pakliže to tak dělat nechcete, tak nemusíte, je to jen na Vás. Připravil jsem to z dobré vůle, abych Vám přiblížil danou problematiku a pomohl Vám usnadnit práci na PC. Pokud to děláte jinak, je to Vaše rozhodnutí. Toto není dogma, ale tip.

Pár slov úvodem:

Ačkoliv to zní divně, že se na stránkách www.veskole.cz objeví takovýto článek, je pravdou, že po letitých zkušenostech z oblasti ochrany a zabezpečení dat v PC a chování uživatelů v síti i v domácím prostředí, mě doslova nutí, abych předal touto formou alespoň malinký střípek svých znalostí ostatním lektorům a dalším uživatelům tohoto serveru.

  • Jde o základní nástroj běžného „IT technika“, který dokážete používat sami
  • Jedná se o Emsisoft Emergency Kit od společnosti EMSISOFT, která se zabývá kromě jiného právě ochranou a zabezpečováním dat v PC zejména proti počítačovým virům
  • Výhodou tohoto skeneru je fakt, že je zcela zdarma s podporou české lokalizace a to nejdůležitější je, že se jedná o tzv. „portable“ resp. přenositelný software, takže ho naistalujete na USB flash disk a pak už jen skenujete a skenujete a čistíte a likvidujete viry
  • Nejde o antivirový program, jedná se pouze o skener. Antivirový program si lze, pakliže budete s tímto skenerem spokojeni koupit. Rozdíl mezi antivirovým programem a skenerem je v tom, že antivirový program při správném nastavení hlídá počítač nepřetržitě, kdežto antivirový skener pouze pakliže ho spustíte. Odstranit viry umí oba na podobné úrovni.

K čemu je takový skener vhodný:

  • Pro odstranění virů z infikovaného počítače, neboť je pravděpodobně napaden i antivirový program, je-li nainstalován.
  • Pro kontrolu počítače vašeho známého, od něhož si stahujete nějaká data a nevěříte, že by měl dostatečnou ochranu proti virům.
  • Pro test vašeho antivirového programu, zda je schopen objevit všechny viry ve Vašem počítači. Zde jde samozřejmě o to, jak je Váš antivirový program nastaven a co všechno vůbec umí.
  • Samozřejmě je pro správnou funkci důležité nastavení, pokud chcete z daného programu dostat co nejvíce, projděte si nastavení v češtině, popř. se poraďte s IT technikem.

Co vše tento antivirový skener obsahuje:

1)      Emsisoft Emergency Kit Scanner – antivirový skener zaměření především na malware, dále pak na trojské koně, adware, wormy (červy), keyloggery, spyware, dialer atd. Má velmi příjemné a intuitivní grafické prostředí.

2)      Emsisoft Commandline Scanner – antivirový skener se stejnými funkcemi jako předchozí, ale bez grafického rozhraní, resp. pracuje s příkazovým řádkem – vhodné pro IT znalce.

3)      Emsisoft HiJackFree – nástroj pro detekci a odstranění malware ručně. Lze s ním sledovat prakticky vše, od aktivních procesů a služeb, přes ovladače, porty a ž k souborům a správně systému.

4)      Emsisoft BlitzBlank – tento nástroj pro zkušené IT slouží k odstranění malware před nabootováním operačního systému, protože některý malware napadá systémové soubory nebo vkládá informace do určitých registrů, čímž se chrání před standardní formou smazání, a pak je pro běžného uživatele v celku problém takový soubor popř. záznam v registru smazat.

Je to opravdu zadarmo:
Ano, tento antivirový skener, resp. licence určená pro soukromé účely je zcela zdarma.

Odkaz na WWW stránky dodavatele:
http://www.emsisoft.com/en/

Odkaz na stažení:
http://www.emsisoft.com/en/software/eek/download/

 

Jdeme na to - pár videí ke zhlédnutí:

Postup pro stažení:
http://youtu.be/k2FMlwk6264

Postup pro instalaci (extrakci):
http://youtu.be/sADEH0FxQm4

Postup pro skenování:
http://youtu.be/FBvYW0CJNPc

 

Zdroje informací:

Emsisoft Free Emergency Kit: portable malware scanner | Free removal of Viruses,Bots, Spyware, Keyloggers and Trojans [online]. 2003-2014 [cit. 2014-08-23]. Dostupné z WWW:  <http://www.emsisoft.com/en/software/eek/>.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů