Antistresový adventní kalendář do školy

Asi každý z nás si kdykoli na požádání vzpomene, co ho ve škole štvalo, co ho nebavilo a také na to, co ho stresovalo. Pamatujete? Byla to písemka na čas z hlavních měst z celé Evropy? Nebo to byla kontrolní práce z matematiky, slohová práce na celou hodinu? Všichni to známe.

A teď k tomu všemu přidejte učitele, který je zároveň matkou malých dětí, otcem pubertálních dětí nebo dámou před důchodem, a ještě ke všemu v období před Vánocemi. To není ta nejlepší kombinace.

Nicméně my jsme se rozhodli, že si toto hektické období před svátky zpříjemníme tím, že se stresu postavíme čelem! Přinášíme vám několik tipů, jak se s žáky nejen pobavit, ale hlavně, jak se odreagovat.
Vytvořili jsme pro vás adventní kalendář, kdy ke každému školnímu dni náleží jedna ozdoba ze stromku, a pod ní se skrývá úkol, díky kterému vnesete do vašich hodin pohodu.  

Ukázky aktivit pro žáky na obrázcích:

 

Na závěr pár rad, jak zatočit se stresem:

  • Přiznejte si, že se něco děje. Rozpoznejte konkrétní příčinu stresu, pojmenujte problém. Řekněte si to nahlas, případně si to napište. Utříbíte si tak, co je důležité, a co není.
  • Najděte si informace, dozvíte se víc o problému, aneb štěstí přeje připraveným.
  • Předvídejte. Promyslete si, jak byste reagovali, jak byste se zachovali, kdyby … Pokud pak situace nastane, nebudete zaskočení.
  • Uvolněte napětí, nejlépe nějakým pohybem či relaxační metodou (existují metody, které nikdo kolem vás nepostřehne – různá dechová cvičení). Také je dobré mít v záloze nějaký vtip, protože smích je mocný kouzelník 
  • Neodkládejte problémy, odsouváním se nic nevyřeší a váš stres by se jen prohluboval.
  • Požádejte o pomoc. Není se za co stydět, na světě je určitě spousta lidí, kteří vás mají rádi a budou ochotni vám pomoci.

Celý antistresový adventní kalendář je vytvořen ve SMART výukovém softwaru a je k dispozici na stránkách portálu www.veskole.cz.

Přejeme příjemnou zábavu během vašeho vyučování, spokojené žáky a úsměvy na tvářích všude kolem vás.

Veselé Vánoce, za tým lektorů AV Media Nela Votápková

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů