10 DŮVODŮ PROČ vyrazit na konferenci SMART Klub

Chcete vědět, jaké jsou nové moderní trendy ve vzdělávání? Jste zapojeni do Výzvy 51 a řešíte, jak a co budete na tabletech nebo noteboocích učit? Nebo jen bažíte po nové inspiraci a máte zájem si popovídat s dalšími nadšenými učiteli? Tak neváhejte a vyrazte na některou z chystaných konferencí SMART Klub! 

1.      Technologické novinky

Konference SMART Klub představuje technologické novinky nejen ze světa SMART technologií. Tradičně budou představeny aktuální novinky v oblíbeném autorském programu SMART Notebook, nyní již verze 14. Ta nově v sobě obsahuje a nabízí mnoho oblíbených nástrojů, k nimž bezesporu patří Geogebra, nebo čím dál více oblíbené XC a hlasování Response VE. Další z novinek je unikátní prostředí učitele SMART Amp, které se nachází v tzv. cloudu a využívá některých nástrojů Google, například sdíleného umístění souborů.

2.      Nové trendy ve vzdělávání

Jaké vlastně jsou nové trendy? Díky projektu Výzva 51 bude tento školní rok jedním z nejvíce skloňovaných využívání počítačů nebo tabletů ve výuce a samozřejmě možnost učitele takovou výuku nejen monitorovat, ale i vědomě řídit. Tzv. elektronická  výuka využívá kromě počítačů také mobilní telefony nebo další zařízení připojená na internet, která umožňuje vyšší zapojení žáků do vzdělávacího procesu. S doplňkem XC (Extreme Collaboration) je to hračka. Rozmach určitě zaznamená cloud, aneb prostor, ke kterému mají všichni přístup bez omezení typu přístroje. Takové řešení nabízí Google Apps – nová forma komunikace mezi učiteli a žáky. Nesprávné využití moderních technologií a internetu ale přináší stále nová rizika a řadu problémů, se kterými se nejen pedagogové každý den potýkají. Součástí podzimního kola konferencí je také prezentace bezpečnosti na internetu a sociálních sítích. Věřím, že také trend Flipped classroom, česky můžeme pojmenovat například jako „převrácená výuka“, se začne díky projektu s číslem 51 více využívat.

3.      Klub ředitelů aneb informace k projektům

Na aktuální trendy reaguje workshop připravený pro vedení škol. Váháte, kterou strategii zvolit, nebo hledáte další informace k vaší “školní politice“, novinkám o licencování, nebo máte technologie doslova na každém rohu a hledáte efektivní cestu využití finančních prostředků například formou servisní smlouvy? Potom navštivte právě tento workshop, který se bude věnovat také nástrahám evropských projektů a hledání jednoduchých řešení pro vaši školu.

4.      Inspirujte se zkušenostmi jiných

Každá ze škol, která se na pořádání konference podílí, nabízí „náhledy“ do hodin vyučujících dané školy. Můžete tak vidět v akci nejen samotné učitele, ale také reakce dětí na připravené výukové materiály, nebo při jejich samostatné práci s různými žákovskými zařízeními. Ze zkušenosti vím, že i drobnost může nastartovat celou plejádu nových nápadů a myšlenek pro vlastní práci. Inspirujte se tedy zkušenostmi jiných!

5.      Diskutujte o vašich potížích i radostech!

Pokud teprve začínáte využívat moderní technologie ve vaší škole, potom máte unikátní příležitost po skončení náslechových hodin s učiteli diskutovat. O jejich problémech, o jejich řešeních a nebo i nápadech, které jim usnadnili práci. S čím se sami museli potýkat, třeba s časem i programem, ve kterém své digitální učební materiály tvoří. Stejně tak vám sami řeknou, v čem se jejich výuka změnila a jak jim technologie pomáhají. Stačí se jen zeptat. Proč si procházet stejnými slepými cestami, když se vám takto jednoduše nabízí řešení cesty méně klikaté? 

6.      Zkouška na vlastní kůži

V odpoledních workshopech máte příležitost vyzkoušet všechny novinky takzvaně na vlastní kůži. Jak je již zmíněno na začátku článku, týkají se především technologických novinek, ale i praktické vyzkoušení nástrojů, které budou ve školách již brzy samozřejmostí. Staňte se na chvíli žáky plně digitální třídy, „hrajte si“ s žákovskými DUMy připravenými podle různých vzdělávacích potřeb, nebo nahlédněte do tajů experimentální a badatelské výuky přírodních věd s PASCO.   

7.      Workshopy pro různé oblasti i stupně vzdělávání

Tradičně jsou obsaženy workshopy obecně zaměřené na technologické novinky – již zmiňované SMART Amp nebo digitální třída, ale jsou zároveň děleny na vzdělávací oblasti tak, aby zaujmuly učitele přírodních věd, jazyků nebo prvního stupně. Na této konferenci si vybere opravdu každý.  

8.      Nejen vybavení školy inspiruje …

Často na konferencích slyším: „Hele, to je dobrý nápad!“ a nebo „Tohle taky vyzkouším.“. Kupodivu se obdivné hlasy netýkají moderních technologií nebo jiných výukových metod, ale třeba nástěnky dětských prací v hodinách výtvarné výchovy nebo veřejně vystavené výsledky experimentování v přírodovědných projektech. Jindy ředitelé diskutují praktický chod škol, doslova od fasády až po záchody. I takovou inspiraci si účastníci konference ve svých hlavách odnášejí, aneb každá trocha do mlýna se počítá.

9.      Certifikát v rámci akreditované akce

Konference je zaměřená na názorné a praktické využití moderních technologií, a právě díky tomu je akreditovaná ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků. Každý účastník tedy na závěr akce obdrží certifikát o účasti. Tak neváhejte, vyberte si tu, která je nejblíže k vám a registrujte se. 

10.  Akce je zdarma a oběd samozřejmostí

Sám Jan Amos Komenský říká: „Proto budiž zlatým pravidlem, aby všechno bylo předváděno všem smyslům, kolika možno, …“. Proto na konferenci nebude chybět občerstvení a oběd. A co je nejzajímavější? Že je jednou z mála konferencí, nabízející tolik nových informací a představující tolik trendů atraktivní a interaktivní formou, která stále nebyla zpoplatněna. Přijďte načerpat nové nápady a chuť do své práce a třeba s některými z Vás na viděnou 

 

Máte i vy více důvodů, proč začít učit nejen přírodní vědy jinak? Sdělte nám je do komentářů k tomuto článku. 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů