10 DŮVODŮ PROČ testovat digitálně se SMART Response

Test je tradiční cesta ověření znalostí žáků celé třídy. Papírová forma nás provázela vždy, a s ní také zdlouhavé opravování a vyhodnocování jednotlivých odpovědí žáků. Řekněme si upřímně, koho z nás to baví? Proč nevyužívát digitální podobu hlasování, která vyhodnotí odpovědi všech žáků za nás? V tomto díle seriálu 10 DŮVODŮ PROČ se budeme věnovat digitální technologii, díky které můžeme nejen hlasovat, ale snadno a rychle vyhodnocovat a mít okmažitou zpětnou vazbu od celé třídy.

1.      Snadná příprava testů

SMART digitální test připravíte velice snadno s pomocí nadstavbových nástrojů Response v autorském programu SMART Notebook. Na výběr máte ze šesti základních typů testových otázek, kdy žáci volí jedno nebo více správných řešení a nebo číselnou či textovou odpověď. Lehce si vytvoříte test potřebné obtížnosti s možností kombinace úloh s různými možnostmi odpovědí. Díky nástrojům a vlastnostem programu SMART Notebook můžete jednotlivé otázky obohatit o doplňující a ilustrační média, nebo obsah přizpůsobit speciálním vzdělávacím potřebám svých žáků. 

„Vzhledem ke špatné čtenářské gramotnosti mých žáků, je tento způsob zkoušení žáky vítán. Otázky jsou vždy podloženy obrázky, které jim pomáhají vybrat odpověď. Navíc jakákoliv činnost na digitálním zařízení je pro ně zábava a přistupují k testování znalostí bez strachu a často se i těší. Digitální testování navíc odbourává strach z nesprávné volby nebo formulace odpovědi.“

Mgr. Eva Rousová, Základní škola praktická, Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, Kladno

2.      Inovace hotových DUMů

Máte již připravené množství digitálních učebních materiálů a rádi byste je obohatili? Není nic snadnějšího, než vložit pár ověřovacích otázek přímo do hotového DUMu. Vaše výuková hodina získá větší dynamiku a Vy například malé známky vybraných žáků nebo celé třídy. S pomocí okamžitých otázek získáte názor celé třídy i v rámci klasické frontální výuky, například výkladu nové látky.

3.      Druhá fáze zapojení technologií

Kdy je čas zapojit SMART Response do Vaší výuky? Položte si následující dvě otázky: Umím pohodlně ovládat interaktivní tabuli SMART Board?  Mám mírně pokročilé znalosti práce s programem SMART Notebook? Pokud jste na obě odpověděli ANO, potom se již nacházíte na začátku druhé fáze zapojení technologií do výuky a je ideální čas začít s digitálním hlasováním a testováním SMART Response.

4.      Ovládat hlasovátka umí děti již od 1. třídy …

Hlasovat se SMART Response lze s pomocí hlasovacích staniček, počítače nebo zařízeních připojených na internet. Všechny tyto nástroje umí snadno používat již děti v 1. třídě ZŠ a je pouze na šikovnosti učitele, jaké testové otázky pro děti připraví.

„Response používám pro prověření pochopení a zvládnutí učiva již od 1. ročníku, například v českém jazyce děti pracují na těchto aktivitách: spojení obrázku s počátečním písmenem, slabikou, nebo slovem, děti doplňují chybějící slovo ve větě, srovnávají tištěný a psaný text. Snadno vyhodnotím porozumění textu, zadávám matematické příklady, slovní úlohy, různé hádanky a IQ nebo testy srovnávací testy probraného učiva třeba prvouky nebo hudební výchovy.“

Mgr. Ivana Křístelová, ZŠ a MŠ JUDr. Mareše, Znojmo.

5.      Okamžité vyhodnocení a zobrazení výsledků testu

Vytvořené testy jednoduše spustíte a žáci hromadně nebo vlastním tempem odpovídají. Po ukončení hlasování okamžitě vidíte odpovědi na všechny otázky. Učiteli se nabízí přehled výsledků celé třídy i jednotlivých žáků. Vidí, kterým oblastem žáci dobře rozumí, které lze považovat za zvládnuté, nebo se může snadno vrátit k problematické otázce a věnovat se učivu déle. Učiteli navíc odpadá odpolední a večerní opravování testů a sešitů.

 

6.      Ukládání a archivace pro další využití

Po každém hlasování je snadné uložit a archivovat výsledky a kdykoliv je potřeba, znovu se k nim po vyučování vrátit. Dlouhodobé statistiky jsou jedním z mnoha nástrojů pro sledování stability nebo výkyvů pracovních, znalostních i dovednostních výkonů žáka i celé třídy. Právě hlasovací a odpovědní systém SMART Response tato data automaticky ukládá a umožňuje tím dlouhodobé sledování žáků i celých tříd  nebo je vzájemně porovnávat. Přehled výsledků testů je praktický také pro rodiče.

7.      Praktické využití v různých částech vyučování

Nikoho nepřekvapí, že digitální hlasování využijete především při testování žákových znalostí, ověřování pochopení učiva nebo procvičování. Práce s chybou Response dále nabízí atraktivní nástroj pro aktivizaci žáka v hodině, na zjišťování názoru žáků s okamžitou zpětnou vazbou, ale i při projektové výuce nebo různých soutěžích jednotlivců i skupin. Již nemusíte kopírovat testy na papír! Hotové testy můžete využívat vícekrát, např. , pro děti, které  

8.     Hlasovat můžete i s mobilními telefony

Hlasovat je možné i bez clickerů – hlasovacích staniček. Stačí připojení k internetu a možnost prostřednictvím prohlížeče se přihlásit ke konkrétní webové stránce. Žáci hlasují na vlastních počítačích, netboocích, tabletech nebo i chytrých telefonech. Učitel stačí počítač a připravené testy v programu SMART Notebook, dále pracuje s verzí SMART Response VE. Žáci pracují vlastním tempem, mohou odpovídat na otázky v různém pořadí a kdykoliv se k nim vrátit. Mobilní telefon je pro mnohé žáky „hračkou“, proč jej nevyužít jako nástroj pro jejich vzdělávání? Navíc s Response VE se připojí i žáci z partnerských škol nebo dokonce žáci, kteří jsou ze zdravotních důvodů mimo třídu, ale nechtějí test zmeškat.

9.      Miniaplikace = nové trendy vzdělávání přímo ve vaší třídě

Miniaplikace Word Cloud  a nebo Concept Mapping s pomocí Response PE nebo VE zapojí celou třídu do tvorby myšlenkových map nebo sdílet názory a nápady přímo na interaktivní tabuli SMART Board.  Najdete je na portále SMART Exchange - Word Cloud / Concept Mapping - a jednoduše je stáhnete do svého počítače. Tyto miniaplikace můžete použít prakticky v jakémkoliv předmětu. V části Videa je pro Vás připravena ukázka z české školy, která představuje výuku českého jazyka.

10.  Žáci i na testy reagují pozitivně!

Tato ne zcela tradiční výuka s „hračkou“ podobnou mobilu je určitou neokoukanou formou zkoušení, která žáky baví. Nejvíce vždy ocení rychlost vyhodnocení testu, jasně dané výsledky a okamžitou reakci, čímž podporuje a vyvolává větší zájem o probírané téma. Žáci mnohem lépe přijímají tuto moderní formu než klasické ústní vyptávání.

Nebojte se využívat moderní technologie zase o něco víc. SMART Response opravdu šetří Váš čas! 

Na portále Veškole.cz je již nyní množství připravených testů. Stačí je stáhnout a využívat ve Vaší výuce. 

Máte více nápadů, proč mít právě SMART Board ve své třídě?
Podělte se o ně také s námi! Využijte komentářů v článku níže. 

V článku jsou použity některé citace a názory učitelů, kteří s SMART Response ve výuce pracují. 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů